HTML

E-mail marketing szoftver

Üdv a Protopmail e-mail marketing rendszer blogjában! Blogunkban elsősorban e-mail marketinggel kapcsolatos szakmai cikkeinket olvashatod,valamint a legújabb fejlesztéseinkkel ismerkedhetsz!

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Adatvédelmi törvény 6. rész – Adatfeldolgozás

2012.08.14. 11:24 protopmail

A cikksorozat előző részei: 1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész

Előző számunkban az adatok feldolgozásával foglalkozni. Több olvasónk is jelezte, hogy a gyakorlatban tapasztalták, hogy az adatfeldolgozó saját célra is hasznosította az adatfeldolgozásra kapott adatokat. Ez szabálytalan eljárás. 

Frissítve az ide vonatkozó információkat: Az adatfeldolgozó az adatkezelőtől adatfeldolgozás céljából kapott adatokat saját céljára nem használhatja fel, sőt nem is kapcsolhatja össze még csak adatellenőrzés céljából sem az egyéb adatbázisaival. Így értelemszerűen az sem tehető meg, hogy két különböző adatfeldolgozótól kapott adatbázist „összefésüljön” vagy összevessen. 

Érthető módon olyan szervezet nem bízható meg az adatfeldolgozással, mely érdekelt az adott adatbázis illetve adatok kapcsán; azaz az adott adatbázis saját üzleti tevékenysége során hasznosítani tudja. Az adatfeldolgozóval minden esetben írásos szerződést kell kötni, mely pontosan és részletesen tartalmazza az elvégzendő feladatokat és az átadott adatok körét. 

További jogi vitákat elkerülendő mindkét fél érdekében az adatfeldolgozói szerződésben célszerű pontosan rendelkezni az adatfeldolgozó és az adatkezelő jogairól és kötelezettségeiről, az ezekhez kapcsolódó felelősségükről, valamint arról, hogy mi is történjen az adatokkal a szerződés teljesítése, illetve bármely okból történő megszűnése esetén.         

A törvényen belül külön paragrafust szenteltek a jogalkotók az automatizált adatfeldolgozás számára. Az 1992. évi LXIII. törvényből ismert automatizált egyedi döntésre vonatkozó szabályozást az „automatizált adatfeldolgozással hozott döntés” szabályai váltják fel. Automatizált adatfeldolgozáshoz az új adatvédelmi törvény alapján, nagy könnyebbséget jelent, hogy már nincs szükség az érintettek kifejezett hozzájárulására. 

Természetesen a többi jog biztosítására változatlanul szükség van. Az ebben a paragrafusban ismertetett szabályok akkor alkalmazandók, ha az érintett személyes jellemzőinek értékelése kizárólag automatizált adatfeldolgozó eszközzel, pl. egy számítógépes szoftverrel történik, és az ezen az értékelésen alapuló döntést is kizárólag automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül hozza meg a rendszer. Ilyen eszközökkel a gyakorlatban leginkább kockázatértékelés, biztosítás és hitelkérelmezés során lehet találkozni. 
 
A következő számunkban még egy gondolat erejéig az automatizált adatfeldolgozással fogunk foglalkozni. Kérdése/észrevétele vagy javaslata van? Kérjük, bátran keressen minket! Cikkünk érdekes lehet valamely ismerőse számára? Ne legyen fukar, ossza meg vele!  

Az adatkezeléssel kapcsolatos cikksorozatunk szakmai hátterét a Privacy Policy Online Services biztosítja.

A ProTopMail_Facebook_kiskep.jpgProtopmail teljes körű, professzionális e-mail marketing rendszer közép- és  nagyvállalatok számára-Keressen velünk pénzt!

Szólj hozzá! (0 hozzászólás)

A bejegyzés trackback címe:

https://emailmarketingszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr144701789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása